Home / Uncategorized / Problems on Height and Distance – Solved Examples

Problems on Height and Distance – Solved Examples

Problems on Height and Distance – Solved Examples

8. A man is watching from the top of a tower a boat speeding away from the tower. The boat makes an angle of depression of 45° with the man’s eye when at a distance of 100 metres from the tower. After 10 seconds, the angle of depression becomes 30°. What is the approximate speed of the boat, assuming that it is running in still water?
A. 26.28 km/hr B. 32.42 km/hr
C. 24.22 km/hr D. 31.25 km/hr

 

answer with explanation

Answer: Option A

Explanation:

Consider the diagram shown above.

Let AB be the tower. Let C and D be the positions of the boat

Then, ACB = 45° , ADC = 30°, BC = 100 m

tan45°=ABBC=>1=AB100=> AB = 100 ⋯(1)tan⁡45°=ABBC=>1=AB100=> AB = 100 ⋯(1)

tan30°=ABBDtan⁡30°=ABBD
=>1√3=100BD=>13=100BD(∵ Substituted the value of AB from equation 1)
=> BD =100√3=1003

CD = (BD – BC) =(100√3−100)=100(√3−1)=(1003−100)=100(3−1)

It is given that the distance CD is covered in 10 seconds.
i.e., the distance 100(√3−1)100(3−1) is covered in 10 seconds.

Required speed =DistanceTime=DistanceTime
=100(√3−1)10=10(1.73−1)=100(3−1)10=10(1.73−1)
= 7.3 meter/seconds
= 7.3 × 185185 km/hr = 26.28 km/hr

 

9. The top of a 15 metre high tower makes an angle of elevation of 60° with the bottom of an electronic pole and angle of elevation of 30° with the top of the pole. What is the height of the electric pole?
A. 5 metres B. 8 metres
C. 10 metres D. 12 metres

answer with explanation

Answer: Option C

Explanation:

Consider the diagram shown above. AC represents the tower and DE represents the pole.

Given that AC = 15 m, ADB = 30°, AEC = 60°

Let DE = h
Then, BC = DE = h,
AB = (15-h)    (∵ AC=15 and BC = h),
BD = CE

tan60°=ACCE=>√3=15CE=>CE = 15√3⋯(1)tan⁡60°=ACCE=>3=15CE=>CE = 153⋯(1)

tan30°=ABBD=>1√3=15−hBDtan⁡30°=ABBD=>13=15−hBD
=>1√3=15−h(15√3)=>13=15−h(153)(∵ BD = CE and substituted the value of CE from equation 1 )
=>(15−h)=1√3×15√3=153=5=>h=15−5=10 m=>(15−h)=13×153=153=5=>h=15−5=10 m

i.e., height of the electric pole = 10 m

10. The angle of elevation of the top of a tower from a certain point is 30°. If the observer moves 40 m towards the tower, the angle of elevation of the top of the tower increases by 15°. The height of the tower is:
A. 64.2 m B. 62.2 m
C. 52.2 m D. 54.6 m

 

answer with explanation

Answer: Option D

Explanation:

Let DC be the tower and A and B be the positions of the observer such that AB = 40 m

We have DAC = 30°, DBC = 45°

Let DC = h

tan30°=DCAC=>1√3=hAC=>AC = h√3⋯(1)tan⁡30°=DCAC=>13=hAC=>AC = h3⋯(1)

tan45°=DCBC=>1=hBC=>BC=h⋯(2)tan⁡45°=DCBC=>1=hBC=>BC=h⋯(2)

We know that, AB = (AC – BC)
=> 40 = (AC – BC)
=> 40=(h√3−h)40=(h3−h)[∵ from (1) & (2)] =>40=h(√3−1)

=>h=40(√3−1)=40(√3−1)×(√3+1)(√3+1)=

40(√3+1)(3−1)=40(√3+1)2

=20(√3+1)=20(1.73+1)

=20×2.73=54.6 m

 

11. On the same side of a tower, two objects are located. Observed from the top of the tower, their angles of depression are 45° and 60°. If the height of the tower is 600 m, the distance between the objects is approximately equal to :
A. 272 m B. 284 m
C. 288 m D. 254 m

 

answer with explanation

Answer: Option D

Explanation:

Let DC be the tower and A and B be the objects as shown above.
Given that DC = 600 m , DAC = 45°, DBC = 60°

tan 60°=DCBC√3=600BCBC= 600√3⋯(1)tan 60°=DCBC3=600BCBC= 6003⋯(1)

tan 45°=DCAC1=600ACAC= 600⋯(2)tan 45°=DCAC1=600ACAC= 600⋯(2)

Distance between the objects
= AB = (AC – BC)
=600−600√3=600−6003 [∵ from (1) and (2)] =600(1−1√3)=600(√3−1√3)=600(√3−1√3)×√3√3=600√3(√3−1)3=200√3(√3−1)=200(3−√3)=200(3−1.73)=254 m=600(1−13)=600(3−13)=600(3−13)×33=6003(3−1)3=2003(3−1)=200(3−3)=200(3−1.73)=254 m

 

12. A ladder 10 m long just reaches the top of a wall and makes an angle of 60° with the wall.Find the distance of the foot of the ladder from the wall (√3=1.73)(3=1.73)
A. 4.32 m B. 17.3 m
C. 5 m D. 8.65 m

answer with explanation

Answer: Option D

Explanation:

Let BA be the ladder and AC be the wall as shown above.
Then the distance of the foot of the ladder from the wall = BC

Given that BA = 10 m , BAC = 60°

sin 60°=BCBA√32=BC10BC = 10×√32=5×1.73=8.65 msin 60°=BCBA32=BC10BC = 10×32=5×1.73=8.65 m

13. From a tower of 80 m high, the angle of depression of a bus is 30°. How far is the bus from the tower?
A. 40 m B. 138.4 m
C. 46.24 m D. 160 m

answer with explanation

Answer: Option B

Explanation:

Let AC be the tower and B be the position of the bus.
Then BC = the distance of the bus from the foot of the tower.

Given that height of the tower, AC = 80 m and the angle of depression, DAB = 30°

ABC = DAB = 30°   (because DA || BC)

tan30°=ACBC=>tan30°=80BC=>BC = 80tan30°=80(1√3)=80×1.73=138.4 mtan⁡30°=ACBC=>tan⁡30°=80BC=>BC = 80tan⁡30°=80(13)=80×1.73=138.4 m

i.e., Distance of the bus from the foot of the tower = 138.4 m

14. The angle of elevation of the top of a lighthouse 60 m high, from two points on the ground on its opposite sides are 45° and 60°. What is the distance between these two points?
A. 45 m B. 30 m
C. 103.8 m D. 94.6 m

answer with explanation

Answer: Option D

Explanation:

Let BD be the lighthouse and A and C be the two points on ground.
Then, BD, the height of the lighthouse = 60 m

BAD = 45° ,  BCD = 60°

tan45°=BDBA⇒1=60BA⇒BA=60 m⋯(1)tan⁡45°=BDBA⇒1=60BA⇒BA=60 m⋯(1)

tan60°=BDBC⇒√3=60BC⇒BC=60√3=60×√3√3×√3=60√33=20√3=20×1.73=34.6 m⋯(2)tan⁡60°=BDBC⇒3=60BC⇒BC=603=60×33×3=6033=203=20×1.73=34.6 m⋯(2)

Distance between the two points A and C
= AC = BA + BC
= 60 + 34.6   [∵ Substituted value of BA and BC from (1) and (2)] = 94.6 m

15. From the top of a hill 100 m high, the angles of depression of the top and bottom of a pole are 30° and 60° respectively. What is the height of the pole?
A. 52 m B. 50 m
C. 66.67 m D. 33.33 m

answer with explanation

Answer: Option C

Explanation:

Consider the diagram shown above. AC represents the hill and DE represents the pole

Given that AC = 100 m
XAD = ADB = 30°   (∵ AX || BD )
XAE = AEC = 60°   (∵ AX || CE)

Let DE = h

Then, BC = DE = h,
AB = (100-h)   (∵ AC=100 and BC = h),
BD = CE

tan60°=ACCE=>√3=100CE=>CE = 100√3⋯(1)tan⁡60°=ACCE=>3=100CE=>CE = 1003⋯(1)

tan30°=ABBD=>1√3=100−hBDtan⁡30°=ABBD=>13=100−hBD
=>1√3=100−h(100√3)=>13=100−h(1003)(∵ BD = CE and substituted the value of CE from equation 1)
=>(100−h)=1√3×100√3=1003=33.33

=>h=100−33.33=66.67 m

=> (100−h)=13×1003=1003=33.33

=>h=100−33.33=66.67 m

i.e., the height of the pole = 66.67 m

 

Hope this helps !!
Feel free to contact. & share the notes to as many people as possible, never hesitate in sharing Knowledge 🙂

Good Luck Friends!!!
God is always with you.
With Best wishes and Best Regards,
Admin

Check Also

Height and Distance formula

Height and Distance formula Trigonometry: In a right angled OAB, where BOA = , i.   …

We are Offline
We are Offline ×

Are you sure you want to quit ?

Yes No

Please wait..
Thank you for contacting us, We will be in touch shortly.
This message will appear when chat is set in offline mode

Thank you for chatting with us !

Chat Again